Koolraap …. een heerlijke gezonde, winterse groente.

De koolraap is rijk aan calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium. 100 gram koolraap bevat slechts 0,2 gram vet en 22 kilocalorieën.
Wat kan ik met Koolraap?
Koken: 15-20 minuten
Magnetron: 7-9 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 20-25 minuten
Hieronder een aantal recepten wat je met koolraap kan doen.
Onze dank aan Debby, die deze heerlijke recepten met ons heeft gedeeld.


1. Koolraappuree

Benodigdheden voor 2 personen:

  • ½ Koolraap
  • 2 eetlepels Olijfolie of roomboter
  • Snijd de koolraap in dikke schijven en schil deze. Snijd de schijven in stukken en kook ze in wat water in ongeveer 15 – 20 minuten gaar.
  • Pureer de groente met een staafmixer.
  • Voeg zoveel water toe als nodig is om een smeuïge puree te krijgen.
  • Maak de puree op smaak af met olijfolie, roomboter of giet er wat jus overheen.
  • Serveer deze puree in plaats van aardappels bij een groente zoals spruiten, broccoli, rode kool en een vleesgerecht.
  • Je kunt de puree ook verwerken in een stamppot.

2. Koolraapsoufflé (voorgerechtje)

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 – 8 flinke eetlepels Koolraappuree
  • 1 Ei (groot)
  • snufje Zout en nootmuskaat
  • 4 Souffléschaaltjes
  • Olijfolie
  • Sesamzaad
  • Verwarm de oven voor op 175 ̊ C. Breek het ei en scheid de eidooier van het eiwit.
  • Klop het eiwit stijf met een mixer.
  • Maak de puree op smaak met iets zout en nootmuskaat en roer de eidooier door de koolraappuree.
  • Schep het eiwit voorzichtig door de puree.
  • Vet de schaaltjes goed in met olijfolie en doe de koolraap hierin.
  • Strooi er iets sesamzaad over en zet de schaaltjes 15 – 20 minuten in de oven tot de bovenkant lichtbruin is.

3. Gebakken koolraap

Benodigdheden voor 2 personen:

  • ½ Koolraap
  • 2 -3 eetlepels Olijfolie
  • Snijd de koolraap in dikke schijven en schil de schijven.
  • Snijd de schijven in stukken en rasp de groente grof.
  • Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en voeg de geraspte koolraap toe.
  • Schep de groente goed door de olijfolie.
  • Dek de pan af met een deksel en laat de koolraap op een laag vuur gaar en lichtbruin worden in ongeveer 15 minuten.
  • Schep af en toe de groente om.
  • Gebakken koolraap past goed bij een vleesgerecht en een groente zoals broccoli of spruiten.